Pages

Followers

Tuesday, January 31, 2012

Its Over-Yes.Its Over!

Halo!!!Assalamualaikum semua!!!!

Ok.Nervous aku dah hilang coz aku dah melalui operation on last Friday.Aku x rasa sakit pon coz whole body kena bius...Sedar2 dah settle operation and of course laa rasa sakit pon menyusul...huhu...

Oh ya!This operation took about 1 hour and a half.

Aku admitted pon x lama,3 hari je...dekat Tropicana Medical Centre.Doktor Marsita yg operate aku.

Nak tau kat mana perut aku kena potong.Utk yg beranak czer tu,hampa tau kan kat mana potong?Haaa!Kat situ laa aku kena potong.Maka,aku pon terpaksalah berpantang sebagaimana org beranak berpantang...Dr M kata potong dlm 4cm..Tapi aku tgk,lebih dari 4cm perut aku kena potong..Huwaaaa!Scars!huhu...

What she found inside me during the operation??

Jawapannya: Banyakkkkkk yg menghalang.....Besar dugaan aku dan suami...Moga ALLAH permudahkanla urusan kami...Haihhh....Longggggg wayyyy to go to have a baby...

Ni ialah perkara2 Dr M found during the operation, yg menghalang aku dari pregnant:-

1. Both of lapisan ovary aku sgt tebal-3 times thicker than a normal woman. Sebab tu telur2 aku x membesar dan matang. So,yg ni,problem solved.Dr M dah nipiskan...Hopefully after this telur2 aku boleh membesar dan matang seperti biasa!

2. Tiub Fallopian aku tersumbat. Something stuck in there.Sadly, Dr M pon can't do anything bout it coz tiub tu tersangatlaaa kecil. It's only 2mm...Masa Dr M flush the tube,sepatutnya keluar mcm kita flush jamban tu.but ma' tube,only sticky liquid came out.tak laju mcm flush jamban tu.So,only medications can help.The rest,let's just pray and pray to ALLAH...

3. Uterus aku mmg bentuknya dan kedudukannya cantik di tempat yg sepatutnya.But,there's something yg menghalang jugak.Not only cyst but other things as well.aku tak ingat apa nama menatang tu...so,yg ni Dr M terpaksa masukkan IUCD/IUD inside my uterus and biarkan benda alah tu for about 2-3months.Patutnya,IUCD tu Dr M nak masukkan masa aku operation hari Jumaat haritu,tapi,hospital kehabisan stock pulak...so,Dr M terpaksa masukkan hari Isnin(semlm). Bila dah masukkan semlm mmg takda la bius kan. Hidup2 la..huhu...Uishhhh...Boleh tahan sakit jugak nak masukkan IUCD tu...Senak perut aku!Sakit dow.... Nanti after 2-3 months baru Dr M keluarkan balik...Sure sakit gak tu...Adoiiii...Fyi,IUCD ni ialah utk menghalang benda2 yg tak diingini berada di dlm rahim aku and Dr M kata kita tunggu sampai the new cells grow in my womb perfectly.Then baru leh tanggal IUCD ni.

Hurmmm...Takdak apa la.It's just that Dr M ckp if tak menjadi jugak after 6-8 cycle,then she said we might have to go for IVF...

Hurmm...bila aku dgr Dr M ckp camtu,sekali lagi aku termenung mcm masa mula2 Dr M suggest kat aku utk buat operation tu...Tapi,kalini bukan sebab MC lama...Tapi sebab duit la pulak...Mana nak cari duit sampai 15-20k???Then, Dr M pon senyum tgk aku...Dia ckp,banyak2 berdoa,ALLAH Maha Mendengar.Banyak berdoa pada Nya mintak dipermudahkan segala urusan.Insyaallah,ada rezeki kami nanti...Aku pon senyum balik,Thanx Dr...

Jadinya,ni la conclusion operation aku ni...Ada positive and negative...Ye,bila jadi mcm ni,buat aku terfikir,susah nya nak pregnant and ada anak. Dulu kecik2 ingatkan baby pi ambik kat sepital...Huahua...Tapi,org lain senang2 pregnant and gugurkan pulak baby tu or buang baby tu.Aku rasa kalau aku pregnant nanti,aku ialah manusia yg paling gembira dan bersyukur.Sebab nak dpt susah and banyakkkk yang menghalang.Aku janji aku akan jaga and didik anak aku dgn baik dan sempurna,Insyaallah kalau diizinkan ALLAH...Harap2 berbaloilah pengorbanan dan kesakitan yg aku hadap sekarang ni.

Tapikan best jugak berpantang ni.Layanan yg SUPERB dari semua org!!!Hihi...bagai ditatang minyak yg penuh!!!Whoaaa...huahuahua....

Oklah kawan2...Those yg tgh pregnant tu,appreciate your baby. Jaga baby dlm kandungan tu elok2 k...Those yg still tgh mencuba utk pregnant mcm aku jugak,keep trying and praying to ALLAH.Nanti ada laaa rezeki kita naaa... Those yg belum kawen tapi akan kawen soon or satu hari nanti,kalau sekarang hampa ada masalah period x regular or senggugut terukkkkk or period melebih2,pi la check awal2 kat doktor pakar supaya kita boleh ubat awal2.Nanti kawen,cepat pregnant,cepat dpt anak.. (Terpulang pada rezeki ALLAH jugakk tau )

Okla,aku rasa cam nak tido laa..Almaklumla,MC sampai 6 weeks!Yeeehooooo!


Tgk la gambar2 set alat2 IUCD ni and kat mana kedudukan IUCD ni...Enjoy the photos!




Salam and Have a nice day all!!

4 comments:

SayaBudakPemalas said...

Dugaan betul korang.. takpe, bak kata Dr M, byk2 doa..insyaAllah rezeki ada nanti ;)

selamat berpantang. jgn dok main tenet je :P

MRS. K said...

wohoo... teringat balik luka czer dulu.. gerun.. cam lipan.. huhu

nyway, banyak berdoa ye cik fatin. insyaAllah, mesti ada rezeki satu ari nanti

thisisfarhana said...

weh, pas balik keje hr ni aku p umah ko tau. ko nak ape, meh aku bawakkan. hahaha. ala weh, jgn pikir sangat bende yang terlalu ke depan. look at the bright side, dah setel dah salah satu halangan ko. insurans cover pulak tu. siap dapat cuti 6 minggu! hehe!

ReYNa said...

btul tu.kena pikir positif.insyaAllah pasni ada rezeki faten utk pegnen kan:)